Gemeente Borne presenteert plan voor toekomstbestendige openbare ruimte
De openbare ruimte in Borne vormt het kloppend hart van onze leefomgeving. Om deze ruimte ook in de toekomst veilig, aantrekkelijk en duurzaam te houden, heeft het college van burgemeester en wethouders het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 27 mei 2025.
Het IBOR biedt een strategisch en financieel onderbouwd kader voor het beheer, onderhoud en de vernieuwing van de openbare ruimte. Daarbij gaat het onder andere om groenvoorzieningen, wegen, speeltoestellen, verlichting en civiele kunstwerken. Door te werken met uniforme kwaliteitsniveaus en een integrale onderhouds- en investeringsplanning wil gemeente Borne haar openbare ruimte beter beheren, achterstallig onderhoud wegwerken en toekomstbestendig inrichten.
Meer grip op kwaliteit en kosten
Met het IBOR wordt voor het eerst integraal gestuurd op onderhoud en investeringen in de openbare ruimte. Per onderdeel – van bomen tot straatverlichting – worden aankomend jaar onderhouds- en beheerplannen opgesteld, gericht op dagelijks onderhoud, levensduurverlenging en vervanging. Dit zorgt voor meer grip op kwaliteit én kosten.
Ook de beeldkwaliteit wordt opnieuw vastgesteld. Deze beeldmeetlatten gaan per 1 januari 2027 gelden. Voorgesteld wordt om representatieve gebieden zoals het centrum, de begraafplaats en de ‘groene parels’ op een hoger onderhoudsniveau te blijven beheren. Tegelijk wordt er geen onderscheid meer gemaakt op basis van financiële bijdragen van derden, waardoor het beheer overal in Borne eerlijker en uniformer wordt ingericht.
Duurzaam en circulair
Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het nieuwe plan. Er wordt ingezet op circulaire materiaalkeuzes en integratie van thema’s als klimaatadaptatie, biodiversiteit en mobiliteit. Daarmee sluit het IBOR aan op bredere beleidsdoelen zoals beschreven in de contourennota van de omgevingsvisie.
Wijkvernieuwing planmatig aangepakt
De vernieuwing van de openbare ruimte in bestaande wijken wordt planmatig aangepakt. De gemeenteraad stelde hiervoor eerder al een prioriteringskader vast. De wijk Wensink Zuid (fase 2-4) staat als eerste op de planning, gevolgd door:
- Wensink Noord
- Vogelbuurt (Spechtstraat - spoor)
- Refined (Ververstraat e.o)
- ‘t Oldhof’
- Oude Almeloseweg (Vogelbuurt Noord)
- Letterveld I
- Letterveld II (Hazelaarstraat e.o.)
- Het Hulscher Zenderen
Vervolgstappen
Als de gemeenteraad het plan vaststelt, worden in 2025 en 2026 per beheerdomein uitvoerings- en beheerplannen opgesteld. Deze vormen de basis voor uitvoering vanaf 2027. Dit alles zorgt ervoor dat de gemeente de openbare ruimte gericht en efficiënt kan onderhouden – nu en in de toekomst.
Het raadsvoorstel wordt op 27 mei besproken. Zodra de gemeenteraad een besluit heeft genomen, wordt dat ook via deze website bekendgemaakt.