Lening asbestdaken

Sinds 1993 is het in Nederland verboden om asbest toe te passen. Dit betekent dat het materiaal dat nu nog aanwezig is, al ruim 30 jaar geleden is aangebracht. Door het verweren van de asbestplaten / de asbestleien neemt de kans op het vrijkomen van asbestvezels toe. Dit levert risico’s op voor uw gezondheid. Ook is het niet mogelijk om asbestdaken te herstellen aangezien er geen werkzaamheden aan asbestdaken mogen worden verricht. Daarom raden wij inwoners aan om asbestdaken te verwijderen.

Lening

Wilt u een asbestdak van uw woning of schuur laten vervangen (saneren) en heeft u daarvoor niet het geld? Dan kunt u als huiseigenaar een lening aanvragen. Dat kan alleen vooraf aan de uitvoering én na toewijzing van de gemeente. 

De provincie Overijssel en de Rijksoverheid maken de leningen financieel mogelijk.

Met deze lening kunt u ook duurzame maatregelen laten uitvoeren, zoals dakisolatie, zonnepanelen en/of een groen dak.

Er worden 2 leningen beschikbaar gesteld: de Maatwerklening en de Verzilverlening.

Let op! Geld lenen kost geld.

Passende lening: Maatwerklening of Verzilverlening

Afhankelijk van uw situatie, kunt u een lening aanvragen die bij u past. Vraag de lening aan, vooraf aan de uitvoering. Houd rekening met de afhandeltermijnen van uw aanvraag.

De lening is mogelijk voor kosten die samenhangen met de verwijdering van een asbestdak en aanleg van een nieuw dak van uw woning en/of 1 of meerdere schuren. En ook voor een asbestgevel. U kunt de lening bovendien aanvragen voor aanvullende duurzame maatregelen, zoals dakisolatie, zonnepanelen, een groen dak en voor andere kosten van aanvullende maatregelen en financiering. Zie het tabblad Voorwaarden.

Heeft u onvoldoende inkomen of vermogen voor een lening bij een bank of andere leningenverstrekker, dan kunt u een Maatwerkleningexterne-link-icoon aanvragen. De eerste 3 jaar betaalt u geen rente en aflossing. Daarna staat de rente vast op 1%. De aflossing is afhankelijk van uw financiële draagkracht.

Bent u 58 jaar of ouder dan kunt een Verzilverleningexterne-link-icoon aanvragen. Hiermee kunt u vermogen dat vastzit in de woning, met de overwaarde van uw woning verzilveren. Uw woonlasten kunnen zo gelijk blijven.

Hoe vraagt u de lening asbestsanering aan?

  1. Vul het aanvraagformulier voor de toewijzing in. Hiervoor moeten de particuliere eigenaren inloggen met DigiD.
  2. U heeft de volgende gegevens nodig:
    • de te nemen maatregelen en aanvullende werkzaamheden. De kosten hiervan en de periode van uitvoering;
    • financieringskosten, zoals afsluitkosten SVn, notariskosten en eventuele kosten financieel advies en taxatiekosten;
    • eventueel (te) ontvangen subsidies.
  3. Voeg de gevraagde bijlagen toe:
    • rapport asbestinventarisatie;
    • offerte(s) met de kosten en planning van de maatregelen en eventueel aanvullende werkzaamheden.
  4. De gemeente bevestigt de ontvangst.
  5. De gemeente controleert of u voldoet aan de voorwaarden, of uw aanvraag volledig is ingevuld en is voorzien van de gevraagde bijlagen.
  6. Is uw aanvraag compleet? Binnen 8 weken na ontvangst neemt de gemeente een besluit over uw aanvraag.
  7. Voldoet uw aanvraag, dan ontvangt u een toewijzingsbrief. Voldoet uw aanvraag niet, dan krijgt u een afwijzingsbrief.
  8. Met de toewijzingsbrief kunt u binnen 8 weken een lening aanvragen bij Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeente (SVn)externe-link-icoon.
  9. De SVn doet een financiële toets en toetst ook uw financiële draagkracht (alleen bij de Maatwerkleningexterne-link-icoon). Als blijkt dat u ook financieel in aanmerking komt voor een lening, dan ontvangt u een offerte van SVn. Ondertekent u de offerte, dan maakt SVn de stukken klaar voor de notaris die u heeft opgegeven. U maakt een afspraak bij de notaris voor het ondertekenen van de hypotheekakte.
  10. Het leenbedrag komt beschikbaar in een bouwdepot. U kunt de werkzaamheden laten uitvoeren en de facturen kunt u met het SVn declaratieformulier indienen bij de gemeente. Na akkoord van de gemeente betaalt SVn de factuur uit het bouwdepot.

Vragen?

Neem gerust contact op als u vragen heeft. U kunt Fons Kwakman bellen via 14 074 of mailen naar f.kwakman@borne.nl.

Alle informatie over de leningen voor asbestdaksanering leest u op de website van de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).externe-link-icoon